Naar boven

Historie Van Mourik schoenen

Historie

J. van Mourik & Zn. schoenen en lederwaren is een begrip in Sliedrecht, de Alblasserwaard en ver daar buiten.
Deze schoenen- en lederwarenspeciaalzaak voert een breed assortiment met het accent op kwaliteit. Die keus voor kwaliteit werd al in het begin van de vorige eeuw gemaakt door overgrootvader Jilles van Mourik, die aan de wieg stond van dit familiebedrijf. Liefde voor het schoenenvak in combinatie met een flinke dosis zakelijk talent vormde de basis voor het succes van de schoenenverkopers in hart en nieren. De vijfde generatie staat sinds een aantal jaren ook in de winkel, dus we kunnen wel spreken van een ondernemende familie.
Het begon allemaal in 1908 te Gorinchem. Volgens de overlevering ging men in eerste instantie met pantoffels langs de deuren, terwijl overgrootvader Jilles van Mourik ook nog een betrekking had bij een pantoffelfabriek Van Der Miessen in Gorinchem.
In 1913 heeft hij eervol ontslag genomen bij deze fabriek en begon de handel serieuzere vormen aan te nemen. Ook kwam hier de reparatie van schoenen bij.


 
In 1920 vestigde de tweede generatie, wederom een Jilles, een zaak in Sliedrecht in een met riet afgedekt oud pand in de Kerkbuurt. Negen jaar later in 1929 werd een compleet nieuw pand neergezet, (door architect Aart Nieuwpoort )zoals we het vandaag de dag nog steeds kennen. 
In 1953 kreeg het winkelfront een moderner aanzien en in 1967 werd het interieur in een moderner jasje gestoken. Maar de grootste verandering sinds de nieuwbouw in 1929, was de complete verbouwing in 1991/1992. De winkeloppervlakte werd flink vergroot door het stuk wat werd aangebouwd (eerste paal werd geslagen door de toen 10 jarige Jeffrey Van Mourik) en het interieur van de winkel werd compleet gemoderniseerd.
Wederom werd er in 2008 een vergunning aangevraagd voor een flinke aanbouw van 300 m². Deze vergunning kwam begin 2010 rond waarna er direct met de bouw begonnen is. De eerste paal is geslagen door oud directeur D.J van Mourik samen met zijn achterkleinzoon Jens van Mourik.
De officiele opening heeft plaats gevonden op 9 februari 2011. Na alle verbouwingen heeft de winkel inmiddels een totale winkeloppervlakte van ruim 700m2 inclusief outletafdeling.
Op 25 april 2013 heeft de winkel haar 100 jarig jubileum gevierd en sinds die dag mag de winkel zich officieel "HOFLEVERANCIER" noemen.

Specialiteiten van de winkel zijn:
Kleine maten schoenen voor dames maat 34 en maat 35, kleine maten herenschoenen maat 38 en maat 39
Grote maten schoenen voor dames t/m maat 43, grote maten voor de heren t/m maat 47, maat 48, maat 49, en maat 50, voor de kinderen t/m maat 42
Damesschoenen met bijpassende tassen
Herenschoenen met bijpassende riemen
zeer grote assortiment kinderschoenen 
gevarieerde collectie uitneembaar voetbed schoenen